Are Ecotech Marine Powerheads worth it?

Discussion in 'Filters, Pumps, etc..' started by mattb57, Sep 12, 2012.

to remove this notice and enjoy 3reef content with less ads. 3reef membership is free.

  1. FaceOfDeceit

    FaceOfDeceit Hockey Beard

    Joined:
    Jun 24, 2010
    Messages:
    2,076
    Location:
    Charlotte, NC
    Good to know.
     
  2. Click Here!

  3. Powerman

    Powerman Giant Squid

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    3,460
    Location:
    Colorado
    Yes, but not with the wireless module using all the modes. I know you know that, but it is an important distinction. EcoTech released the wireless module to Neptune and they control the Vortechs directly with all their usability. If DA does the same for Tunze and Tunze has caught up with some better modes of use, then that is cool. But as far as I know, you can only use Tunze with Apex on the controllable out lets like you can any controlable thing like lights... just power 1-100%.
     
  4. Thatgrimguy

    Thatgrimguy Flying Squid

    Joined:
    May 15, 2011
    Messages:
    3,025
    Location:
    North Biloxi, MS
    I didn't know that tunzes had modes beyond ramp ups and downs. It's been a LONG time since I have used a tunze product. And yes, wireless modularity would be very important too me. I didn't know tunze's offered either.
     
  5. mattb57

    mattb57 Banned

    Joined:
    Aug 27, 2012
    Messages:
    320
    Location:
    Cut Off,Louisiana
    Can you control vortech's with a digital aquatics controller?
     
  6. Powerman

    Powerman Giant Squid

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    3,460
    Location:
    Colorado
    Oh, and I don't either. I assumed they have tried to catch up, but I have no idea what the Tunze controller does that you hook the Stream pumps up to. I knew you could run Stream pumps on the 4 controllable outlets od a Apex. I don't keep up on DA and didn't know if the RK did anything like Apex does since they went with DA.

    Pump for pump the Ecotech and Tunze pumps are quality pumps from quality companies. But Vortechs controllability and modes is a step above, and the fact that you can control them with an Apex through the wireless module is even better. Tunze and Reek Keeper have catching up to do in that area. Ecotech gave their wireless board to DA as well but they never perused it. Shame... the Apex/Vortech pair are simply in a league of their own.
     
  7. Thatgrimguy

    Thatgrimguy Flying Squid

    Joined:
    May 15, 2011
    Messages:
    3,025
    Location:
    North Biloxi, MS
    And the foot print in tank of the vortech is much less...

    ON the tunze, I don't see anything I could replicate using code in the apex.

    TUNZE GmbH High-Tech Aquarium Technology: Catalog
     
  8. Click Here!

  9. mattb57

    mattb57 Banned

    Joined:
    Aug 27, 2012
    Messages:
    320
    Location:
    Cut Off,Louisiana
    So you can control a Vortech with Digital Aquatics, but you do not have the control like an Apex?
     
  10. mattb57

    mattb57 Banned

    Joined:
    Aug 27, 2012
    Messages:
    320
    Location:
    Cut Off,Louisiana
  11. Thatgrimguy

    Thatgrimguy Flying Squid

    Joined:
    May 15, 2011
    Messages:
    3,025
    Location:
    North Biloxi, MS
    No, you can't control a vortech with anything but an Apex. And after doing some research you can do everything with a tunze on an apex as well.
     
  12. ingtar_shinowa

    ingtar_shinowa Giant Squid

    Joined:
    Jun 13, 2009
    Messages:
    7,072
    Location:
    Billings Montana
    You can control them with a Reef Angel as well. I think there are a couple other higher end controlers as well.