Ro system for a freshwater

Discussion in 'Freshwater Aquariums' started by Bloodkip, Nov 6, 2010.

to remove this notice and enjoy 3reef content with less ads. 3reef membership is free.

  1. Bloodkip

    Bloodkip Ritteri Anemone

    Joined:
    Mar 21, 2010
    Messages:
    642
    Location:
    AZ
    Hello
    Do you guys use a ro system for a freshwater tank? I'm currently getting my water straight from the tap then treating it with prime.
    Thanks
     
  2. Click Here!

  3. 2in10

    2in10 Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Aug 6, 2009
    Messages:
    19,258
    Location:
    Sparks, NV
    I use prime treated tap for water changes but rodi for top offs.
     
  4. stepho

    stepho Panda Puffer

    Joined:
    Dec 2, 2008
    Messages:
    2,118
    Location:
    Orlando FL
    I've heard straight RO/DI water is too acidic to use for freshwater. Its probably alright for top offs but I wouldn't use it for water changes.
     
  5. 2in10

    2in10 Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Aug 6, 2009
    Messages:
    19,258
    Location:
    Sparks, NV
    RODI is neutral but it has no buffering ability so the pH crashes in the tank. It also has no minerals and nutrients.
     
  6. Fresh2Salt

    Fresh2Salt Feather Duster

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    204
    Location:
    Austin Texas
    Ive always used tap with all my freshwater tanks
     
  7. Flaring Afro

    Flaring Afro Purple Spiny Lobster

    Joined:
    Sep 2, 2010
    Messages:
    487
    Location:
    VA
    Yup. You need minerals in the water. The salt mixes for saltwater have the nutrients needed.