Hanna Phosphate Meter - $40 !

Discussion in 'Water Chemistry' started by ZachB, Feb 27, 2010.

to remove this notice and enjoy 3reef content with less ads. 3reef membership is free.

  1. Toronto_Guy

    Toronto_Guy Fire Shrimp

    Joined:
    Jan 14, 2010
    Messages:
    300
    Location:
    Toronto, Canada.
    I usually have a soft spot in my heart for gadgets, but I don't see how this is much easier than doing a standard test. You have to do a "null" test, and then another with reagent added, to get a result that isn't accurate enough for reefs.

    Is it cheaper per test than the other options? I could see some advantages if it was cheaper than other tests. I run a phos-ban reactor, so I usually test 0 for phos. When I test higher than 0, I know that it is time to swap out my phos-ban. So, really all I would need would be a positive result.
     
  2. Click Here!

  3. Powerman

    Powerman Giant Squid

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    3,460
    Location:
    Colorado
    What test do you use to get zero?
     
  4. YellowBelly

    YellowBelly Corkscrew Tentacle Anemone

    Joined:
    Jun 24, 2007
    Messages:
    719
    Location:
    Newtown, PA
  5. crank2211

    crank2211 Purple Spiny Lobster

    Joined:
    Jan 13, 2009
    Messages:
    460
    Mine came in on Monday. I'm happy with it. I was expecting some really high readings, but was happy to see my tank and topoff water are sitting at 0 on Monday before feeding. After feeding frozen foods on Monday night, Tuesday night showed a reading of .09 and 12 or 13 hours, now on Wednesday morning it's showing 0 again.

    I'm pretty comfortable with the results. I tested some tap water 3 times in a row. I saw .36, .36 and .38. It's easy to use and seems accurate.
     
  6. Jason McKenzie

    Jason McKenzie Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 23, 2003
    Messages:
    5,538
    Location:
    Vancouver, BC,Canada
    OK so I'm guessing I'm doing something wrong. But I just can't get a reading from my new Hanna Checker.

    This is what I'm am interpreting the instructions to mean
    1) Push button to turn on checker
    2) Wait until C1 is on display and add water sample without reagent
    3) Push button
    4) C2 is displayed and push button again (not changing the sample)
    5) 0.00 is displayed
    6) swap sample with sample that has reagent
    7) push and hold button to get 3 min count down
    Problem is I never get 3 min count down it just goes back to C1

    Anyone see where I've gone wrong?

    J