Does your aquarium have enough water circulation?

Discussion in '3reef Site Polls' started by Matt Rogers, Nov 4, 2008.

to remove this notice and enjoy 3reef content with less ads. 3reef membership is free.

Does your aquarium have enough water circulation?

  1. Yes.

    55 vote(s)
    64.0%
  2. No.

    20 vote(s)
    23.3%
  3. I don't know.

    11 vote(s)
    12.8%
  1. reef_guru

    reef_guru Humpback Whale

    Joined:
    Apr 4, 2007
    Messages:
    2,752
    Location:
    joliet,il
    my sps tank is a jacuzzi with 2 tunze turbelle stream 6200 rated at 5283 gph and a pcx30 rated at 850 gph set for a random wave action flow. max gph 11416 gph at 152x/hr, but have it set up at 6133 gph at 81x/hr.

    edit: no dead spots
     
    Last edited: Nov 4, 2008
  2. Click Here!

  3. Camilsky

    Camilsky Montipora Capricornis

    Joined:
    Oct 28, 2007
    Messages:
    1,004
    Location:
    Groningen, The Netherlands
    Hey!

    45 gal cube
    + Koralia 2 -> 550 gph
    + Seio 3200 -> 800 gph
    + Flitration pump -> 250 gph
    Total: 1600/45 ~34.6x
     
  4. ermano

    ermano Zoanthid

    Joined:
    Feb 25, 2008
    Messages:
    1,112
    Location:
    Rochester, New York
    For those with smaller tanks, i think it's easier to achieve that ideal flow pattern. BluePhish is 110% correct, you may have the right turnover rate, but hell...if it's not in the right spot, it's not doing anything!! I had to tinker with mine so it hit all the dead spots. I have 2 koralia 1's (400gph each) on either side pointing towards the front center and right behind where the output of the K1's meet i have my return on the back wall rated at 300gph...I then have a MJ1200 pointed behind my rocks to kill any dead spots that are present. I have a 29G tank and the dimensions are 30.25 x 12.5 x 18.75...and i would say that it's around 48x...pretty good huh?

    It's all about having the right things in the right places. It took me a very long time to find all the right positions and have it actually work.
     
  5. APC

    APC Gigas Clam

    Joined:
    May 23, 2005
    Messages:
    850
    Location:
    Atlanta, GA
    I have a 65 G with a 600 GPH return. (2) Koralia 1, and (1) Koralia 3.
     
  6. PharmrJohn

    PharmrJohn The Dude

    Joined:
    Jun 29, 2008
    Messages:
    4,615
    Location:
    Shelton, Washington
    Hmmmm. Thought I had more. Currently I have 28x (in the tank) turnover with about 2500GPH in a 90g. Overall, I am running 34x if you count the skimmer in the sump. The plan is to add one more overflow at 525GPH and two more Koralia-3s and bring the tank circulation to 52x.
     
  7. jtReef

    jtReef Ritteri Anemone

    Joined:
    Apr 27, 2005
    Messages:
    626
    Location:
    Naperville IL
    Plenty of flow here in the 180
    2 x hydor #4's, 2 x hydor #3's, 2 x mj1200's modded.
    Plus the 2 Mag 7's as returns.
     
  8. Click Here!

  9. reef_guru

    reef_guru Humpback Whale

    Joined:
    Apr 4, 2007
    Messages:
    2,752
    Location:
    joliet,il
    odd, my girlfriend told me the same thing.
     
  10. Jason McKenzie

    Jason McKenzie Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 23, 2003
    Messages:
    5,538
    Location:
    Vancouver, BC,Canada
    370G
    My Return is a 5800GPH Hammerhead that is split into 3 returns. 2 Wavyseas and 1 normal lockline
    I then have a closed loop on a Hammerhead as well. the closed loop is on an OM 4-way. This diverts the water so that 2 directional lines are spiting the 5800ghp per 60sec interval.

    J
     
  11. PharmrJohn

    PharmrJohn The Dude

    Joined:
    Jun 29, 2008
    Messages:
    4,615
    Location:
    Shelton, Washington
    Dude. 370g? Dude.
     
  12. Peredhil

    Peredhil Giant Squid

    Joined:
    Aug 20, 2008
    Messages:
    5,176
    Location:
    Texas
    I do not. 55 gallon

    2 Koralia 2 = 1200gph (combined)
    2 HOB filters = 600gph (combined)

    For about 1800 gph. I need at least 2200 for 40x.

    I will be adding an HOB skimmer that will replace one of my HOB filters - that will actually reduce my flow by about 50gph.

    I have yet figured out how I want to correct this. Having trouble deciding where I might want additional PH and that keeps me from deciding if I need one or two PH and if they should be Koralia 1 or 2...

    My current 2 PH are in upper back corners pointing front and middle.