Algae Scrubber Pics!!!

Discussion in 'Algae' started by seabass1, Feb 1, 2010.

to remove this notice and enjoy 3reef content with less ads. 3reef membership is free.

  1. seabass1

    seabass1 Montipora Digitata

    Joined:
    Dec 30, 2008
    Messages:
    1,088
    Location:
    Home in San Diego, CA.
    Heres my DIY algae scrubber. Av8bluewater kinda coached me through the build.
    Its been running for 2 weeks now.....................

    [​IMG]

    14g Rubbermaid Tote, 3/4" bulkheads

    [​IMG]

    [​IMG]

    Added ballvalves...........

    [​IMG]

    Fitted bulkheads with "street elbows" I think (they are called); 1/8" pane glass from local glass shop...cut to order (I'd recommend 1/4"); bought the mesh from Michaels Craft Store (used for tapestries/knitting)

    [​IMG]

    Fired it up, adjusted flow, seeded mesh screen with tank algae(Rio 1400 pump & 4' black vinyl hose)

    [​IMG]

    Two CFL's in clamp on reflectors mounted very close to mesh

    [​IMG]

    Behold 1st Week!!!

    [​IMG]

    Scraping off algae in sink w/freshwater

    [​IMG]

    MMMmmm.....:kiss:

    Thanks for the inspiration AV8!!
     

    Attached Files:

    1 person likes this.
  2. Click Here!

  3. steve wright

    steve wright Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 17, 2009
    Messages:
    11,283
    Location:
    shenzhen Guangdong PRC
    looks really good Seabass1
    Can I be cheeky and ask for an overview picture so I can see how this is set up in relation to your tank?

    and how much flow do you put over it please?

    Steve
     
  4. Telgar

    Telgar Snowflake Eel

    Joined:
    Jun 20, 2009
    Messages:
    2,390
    Location:
    Ft Washington, MD
    lookin good, especially for only being in action for a week. keep us posted
     
  5. Av8Bluewater

    Av8Bluewater Giant Squid

    Joined:
    Aug 27, 2008
    Messages:
    3,401
    Location:
    Dallas
    Looking really good. I like the valve idea.
    Looks like you're getting some good growth. Keep us updated.
     
    1 person likes this.
  6. seabass1

    seabass1 Montipora Digitata

    Joined:
    Dec 30, 2008
    Messages:
    1,088
    Location:
    Home in San Diego, CA.

    Sure Steve, why are my photos half there and the other half gone? I'm doing something wrong. :confused:
     
  7. Matt Rogers

    Matt Rogers Kingfish Staff Member

    Joined:
    Dec 31, 2000
    Messages:
    13,466
    Location:
    Berkeley, CA
    The photos are all there for me. LOoks great. Nice job!
     
  8. Click Here!

  9. Av8Bluewater

    Av8Bluewater Giant Squid

    Joined:
    Aug 27, 2008
    Messages:
    3,401
    Location:
    Dallas
    I only see half photos.
     
  10. Telgar

    Telgar Snowflake Eel

    Joined:
    Jun 20, 2009
    Messages:
    2,390
    Location:
    Ft Washington, MD
    me too, the first 5 are little red x's
     
  11. Matt Rogers

    Matt Rogers Kingfish Staff Member

    Joined:
    Dec 31, 2000
    Messages:
    13,466
    Location:
    Berkeley, CA
    Oh... I am in Firefox and did not see those at all... when I try to load them in a new tab I get 'Invalid Attachment specified' - are the links right?
     
  12. seabass1

    seabass1 Montipora Digitata

    Joined:
    Dec 30, 2008
    Messages:
    1,088
    Location:
    Home in San Diego, CA.
    OK, heres the first 5 again:


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     

    Attached Files:

    1 person likes this.